Kunststof tandwielen op maat

Deel dit artikel

Wat is een kunststof tandwiel

Om te beginnen is het goed om te weten wat een tandwiel is en waar deze voor gemaakt wordt. Een tandwiel, tandrad of ook wel kamrad genoemd, is een getand onderdeel van een machine of constructie. Het heeft de vorm van een wiel of een cilinder dat in combinatie met andere getande onderdelen of schakels gebruikt wordt. Zo is het mogelijk om bewegingen over te brengen, snelheid te reguleren of richting te veranderen. Ook brengt een tandwiel een koppel over. Een zeer belangrijk onderdeel dus!

De voordelen van een kunststof tandwiel

Kunststof tandwielen worden vaak gebruikt als onderdelen van machines. Kunststof is niet in alle gevallen superior aan metaal. Door de eigenschappen is het wel zo dat ze beter in te zetten zijn. Microtherm maakt voornamelijk tandwielen voor de machinebouwers. Dit is doordat kunststof vele voordelen met zich mee brengt:

 • Kunststof heeft weinig onderhoud nodig
 • Slijtvastheid bij het drooglopen
 • Er is een laag geluidsniveau
 • Het materiaal heeft van nature trillingsdemping
 • Het is corrosiebestendig
 • Lage inertie door lage roterende massa (laag gewicht)

De zelfsmerende eigenschappen van kunststof

Met name één industrie heeft veel interesse in kunststof tandwielen en andere onderdelen als aandrijving: de voedingsmiddelenindustrie. Binnen deze sector heb je vele machinebouwers die bouwen voor de volgende fabrikanten:

 • Kippenslachtlijnen
 • Verpakkingsmachines
 • Zuivelindustrie
 • Vlees- en visverwerkers

De reden waarom deze fabrikanten  allen interesse hebben in kunststof? Kunststof beschikt over zelfsmerende eigenschappen. Een hele logische stap bij het veilig produceren van voedsel. Voor metalen onderdelen heb je smeerolie nodig. Het is een extra stap om ervoor te zorgen dat deze stoffen niet in aanraking komen met het eten. Door deze essentiële onderdelen te vervangen door kunststof onderdelen zijn deze stoffen overbodig.

Kunststof of metalen tandwielen?

Vele vakmensen zijn van mening dat kunststof tandwielen aanzienlijk beter zijn dan metalen tandwielen. Er zijn veel gevallen waarin het gebruik van kunststof tandwielen in plaats van metalen tandwielen veel voordelen kan bieden.

Goed geselecteerde kunststof materialen bieden betere prestaties dan metalen bij een aantal gevallen:

 • Kunststof kan terugslag schokken absorberen: een kunststof tandwiel kan de schok van het starten en stoppen van de motor beter absorberen dan een metalen tandwiel.
 • Kunststof heeft mechanische stops: stalen tandwielen hebben geen mechanische stops aan het einde van het bewegingsbereik. De meeste kunststof tandwiel modellen hebben mechanische aanslagen om extra slijtage aan de tanden van het tandwiel en de motor zelf te voorkomen.
 • Kunststof heeft een langere draagtijd: verrassend genoeg hebben de meeste tandwielen van kunststof een langere levensduur dan veel metalen tandwielen. De metalen tandwielen slijpen gewoon sneller dan kunststof modellen, en kunststof vereist minder smering.
 • Kunststof hoeft niet te worden afgesteld: kunststof absorbeert trillingen en daarom gaan de tandwielen vaak veel langer mee.
Kunststof sprockets

Wij van Microtherm maken niet alleen kunststof tandwielen. Wij maken ook sprockets. Dit zijn ketting tandwielen die gebruikt worden voor onder andere proces- en transportbanden. Omdat wij geen assortiment hebben zien wij een grote variatie van wielen met veel verschillende functies voor diverse markten binnen komen. Dit zorgt ervoor dat met de kennis die wij in huis hebben, wij elke klant ondersteunen met de juiste tandwielen op maat!

Kom in contact

Onze specialisten zijn gek op kunststof en houden wel van een goede uitdaging! Heeft u een vraag over het gebruik van kunststof tandwielen of wilt u een specifiek formaat van een tandwiel hebben? Neem contact op met ons en wij helpen u verder!

Terug naar overzicht

Kom in contact!
mail@microtherm.nl
+31 226 34 06 19

Vraag uw offerte aan

Binnen één werkdag ontvangt u advies op maat voor uw situatie.

Gerelateerde artikelen

Kennisbank
Kunststof op maat
Kennisbank
De kracht van PTFE Teflon ringen